Małgorzata Bogdańska

Informacje

Rok urodzenia: 1962

 

Wykształcenie

1986 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi; dyplom 1987)

 

Filmografia

2017 - 7 UCZUĆ, reż. Marek Koterski (Zosia)

2016 - OJCIEC MATEUSZ, reż. Wojciech Nowak (Anna)

2015 - CHEMIA, reż. Bartosz Prokopowicz (lekarka)

2015 - KRÓL ŻYCIA - reż. Jerzy Zieliński (Mirosława)

2013- OKNA I SAMOLOTY - reż. Ł.Suchocki (Greta)

2013- BLONDYNKA - reż. M. Gronowski (Trująca słodycz)

2011 - BABY SĄ JAKIEŚ INNE - reż.Marek Koterski.Obsada aktorska (Kobieta o Wielu Twarzach),

2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI- reż.Marek Koterski. Obsada aktorska (Beata Chałkowska-Miauczyńska, żona Adasia),

2004 - KOLEKCJONERZY (12) w KRYMINALNI Obsada aktorska (scenograf Nika Lemańska, była apartnerka Szusaka),

2003-2010 - NA WSPÓLNEJ Obsada aktorska (Kwiatowa Dama),

2000 - NIEBEZPIECZNA ZABAWA (38) w NA DOBRE I NA ZŁE Obsada aktorska (Bolecka, matka Łukasza),

1997 - JESTEM DLA CIEBIE NIEDZIELĄ (19) w DOM (1980 - 2000; serial tv) Obsada aktorska (synowa Bawolików),

1996 - DŁUGA KSIĘŻYCOWA NOC (15) w DOM (1980 - 2000; serial tv) Obsada aktorska (synowa Bawolików),

1993 - SABINA (2) w ŻYWOT CZŁOWIEKA ROZBROJONEGO Obsada aktorska,

1993 - KOMEDIA MAŁŻEŃSKA - reż.Roman Załuski.Obsada aktorska (dziewczyna starająca się o pracę we Włoskim Instytucie Handlowym; nie występuje w czołówce),

1993 - BALANGA-reż. Łukasz Wylężałek.Obsada aktorska (Jolka, dziewczyna grabarza),

1992 - WIELKA WSYPA - reż.Jan Łomnicki Obsada aktorska (prostytutka Elka),

1990 - KANALIA - reż.Tomasz Wiszniewski(żona Sykstusa),

1989 - SZTUKA KOCHANIA-reż.Jacek Bromski. Obsada aktorska (pacjentka Pasikonika),

1988-1990 - W LABIRYNCIE Obsada aktorska (Hania, sekretarka dyrektora Instytutu),

1988 - CZARODZIEJ Z HARLEMU - reż.Paweł Karpiński. Obsada aktorska (panna młoda),

1988 - AKWEN ELDORADO Obsada aktorska (pielęgniarka Marta Rybaczewska),

1987 - 5, 7 w RZEKA KŁAMSTWA Obsada aktorska (Sewercia, córka Serafina),

1987 - OPOWIEŚĆ HARLEYA - reż.Wiesław Helak. Obsada aktorska (Zosia "Szczękosia", przyjaciółka Ireny),

1987 - KTO DZIŚ TAK UMIE KOCHAĆ (12) w DOM (1980 - 2000; serial tv) Obsada aktorska (Magda, żona Jacka Bawolika),

 

Teatr Żelazny:

2015 DIWA, dramat, reż. Grzegorz Kempinsky

 

Teatr Polonia:

2012 MOJA DROGA B., Krystyna Janda, reż. i adaptacja Marek Koterski (monodram)

Och Teatr:

2010 ZAŚWIATY, CZYLI CZY PIES MA DUSZĘ, Jerzy Masłowski, reż. Maria Seweryn (rola Gizela)

 

Teatr Ochoty:

2009 POKÓJ STOŁOWY, Albert Ramsdell Gurney, reż. Andrzej Walden (osiem ról)

2007 TAMARA L., Kazimierz Braun, reż. Tomasz Mędrzak, (rola Tamara)

2005 PRZYSZEDŁ MĘŻCZYZNA DO KOBIETY, Siemion Złotnikow, reż. Zdzisław Wardejn, (rola Dina)

2003 PRZY DRZWIACH ZAMKNIĘTYCH, Jean Paul Sartre, reż. Jan Bratkowski, (rola Inez)

2003 ŚLUBY PANIEOSKIE, Aleksander Fredro, reż. Tomasz Mędrzak, (rola Klara)

2002 IWANOW, Anton Czechow, reż. Eugeniusz Korin, (rola Sara)

2001 FRANKIE & JOHNNY, Paymond T. McNally, reż. Bożena Stryjkówna i Tomasz Mędrzak, (rola Frankie)

2001 HAMLET, William Shakespeare, reż. Tomasz Mędrzak, (rola Gertruda)

2000 NAS TROJE, Marek Koterski, reż. Jan Bratkowski, (rola Ona)

1997 SYLVIA, Albert Ramsdell Gurney , reż. Tomasz Mędrzak, (rola Sylvia)

1994 EDUKACJA RITY, reż. Andrzej Rozhin, (rola Rita)

1992 PRZEMIANA, Franz Kafka, reż. Krzysztof Galos, (rola siostra)

1990 FOLWARK ZWIERZĘCY, George Orwell, reż. Jan Machulski, (rola Koza)

1990 KACZO, Bogusław Schaeffer, reż. Bogusław Semotiuk, (rola Ona)

1990 ZBRODNIA I KARA, Fiodor Dostojewski, reż Jan Machulski, (rola Sonia) Role dyplomowe PWSFTViT w Łodzi

 

Teatr Studyjny:

 BALLADA O OSTATNICH, Maksym Gorki, reż. Eugeniusz Korin (rola Ludmiła)

MARIA I WOYZECK George Buchner, reż. Adam Hanuszkiewicz (rola Maria)