Feliks Falk

Informacje

Rok urodzenia: 1941

 

Nagrody


2010- JOANNA- Nagroda specjalna na 35 FPFF w Gdyni
2007 - KOMORNIK Houston (WorldFest Independent Film Festival) Golden Award w kategorii: film fabularny
2006 - KOMORNIK Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; za rok 2005
2006 - KOMORNIK Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") nagroda główna "Jańcia Wodnika"
2006 - KOMORNIK Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok2005
2006 - KOMORNIK Berlin (MFF) nagroda Jury Ekumenicznego za "stworzenie celnego i wstrząsającego portretu współczesnych przemian politycznych w Polsce i zaprezentowaniu go jako przypowieści o korupcji, zawierającej uniwersalne przesłanie oraz za wysokie walory artystyczne i ochronę takich wartości jak sprawiedliwość, hojność i ludzka godność"
2005 - KOMORNIK Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy")
1993 - SAMOWOLKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za reżyserię
1987 - BOHATER ROKU Moskwa (MFF) nagroda Stowarzyszenia Filmowców Radzieckich
1987 - BOHATER ROKU Moskwa (MFF) nagroda specjalna jury
1986 - BOHATER ROKU Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za reżyserię
1985 - BARYTON Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenariusz
1984 - BYŁ JAZZ Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
1984 - BYŁ JAZZ Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) nagroda Polskiego Archiwum Jazzu
1978 - WODZIREJ Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Grand Prix "Złote Grono" za "twórczą kontynuację dobrych tradycji polskiej reżyserii filmowej"
1978 - WODZIREJ Don Kichot (Nagroda PF DKF) przyznana podczas X Lubuskiego Lata Filmowego w Łagowie
1976 - W ŚRODKU LATA San Remo (MFF Autorskich) wyróżnienie
 

Filmografia

2010- JOANNA Rezyseria,
2009- OBYWATEL NN Reżyseria,
2007 - KATYŃ Współpraca scenariuszowa,
2005 - KRÓTKA HISTORIA JEDNEJ TABLICY w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reżyseria, Scenariusz,
2005 - MOTÓR Konsultacja,
2005 - KOMORNIK Reżyseria,
2000 - TWARZE I MASKI Reżyseria, Scenariusz, Producent wykonawczy,
1995 - DALEKO OD SIEBIE Reżyseria, Scenariusz,
1994 - LATO MIŁOŚCI (1994) Reżyseria, Scenariusz,
1993 - SAMOWOLKA Reżyseria, Współpraca scenariuszowa,
1991 - KONIEC GRY Reżyseria, Scenariusz,
1989 - KAPITAŁ, CZYLI JAK ZROBIĆ PIENIĄDZE W POLSCE... Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1986 - NIEPROSZONY GOŚĆ Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1986 - BOHATER ROKU Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1984 - IDOL Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1984 - BARYTON Scenariusz, Dialogi,
1981 - WIELKI BIEG Scenariusz, Dialogi,
1981 - BYŁ JAZZ Reżyseria, Scenariusz,
1980 - LAUREAT Scenariusz,
1979 - SZANSA (1979) Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1979 - OBOK Reżyseria, Scenariusz,
1977 - WODZIREJ Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1976 - ZDJĘCIA PRÓBNE Scenariusz,
1976 - CZŁOWIEK Z MARMURU Obsada aktorska (nagrodzony reżyser na Okęciu; nie występuje w czołówce),
1975 - W ŚRODKU LATA Reżyseria, Scenariusz,
1975 - AKTORKA (2) w OBRAZKI Z ŻYCIA Reżyseria,
1973 - NOCLEG Reżyseria, Scenariusz,
FILM DOKUMENTALNY
1999 - O DONNIE BARBIE I MAESTRO Reżyseria, Scenariusz,
1997 - BYŁO I JUŻ Reżyseria, Scenariusz,
1996 - W CIENIU POLITYKI (6), CO DAJE SZKOŁA FILMOWA? (9) w FILMÓWKA Wystąpił (-a, -li),
1995 - DYSKRETNY UROK SALONÓW POLSKICH W PARYŻU Reżyseria, Współpraca scenariuszowa,
1995 - DYSKRETNY UROK SALONÓW POLSKICH POZA PARYŻEM Reżyseria, Współpraca scenariuszowa,

SPEKTAKLE TELEWIZYJNE
2003 - POWTÓRKA Scenariusz, Reżyseria,
2002 - KRÓTKI KURS MEDIALNY Producent wykonawczy,
2000 - RAZEM (Falk F.) Autor, Reżyseria,
1999 - SAMOOBRONA Autor,
1997 - KONCERT (Falk F.) Autor,
1995 - CHWILA SZCZĘŚCIA Reżyseria,
1993 - MAMUT Reżyseria,
1991 - PROTEST Reżyseria,
1991 - DEMOKRACJA Reżyseria,
1991 - AUDIENCJA Reżyseria,
1989 - RYSZARD III (1989) Reżyseria,
1989 - AKTORKI Autor,
1987 - WĘZEŁ (Falk F.) Autor,
1987 - KLUB Reżyseria,
1980 - KIEDY SIĘ ZE MNĄ PODZIELISZ? Autor,
1978 - PRZYSŁUGA Autor,
1978 - PELIKAN (1978) Reżyseria,
1978 - AZYL DLA BANDYTY Autor,
1977 - LEW Autor,
1975 - NAPAD Autor, Reżyseria,
1972 - PIĘCIOKĄT Autor,
1971 - PRZYJĘCIE Autor,